poRADY
Co na blat w kuchni? cz. 2
Anna Molin
4 maja 2021
Zapraszam Was do lektury części II na temat blatów kuchennych. Dziś omówię między innymi również te mniej standardowe rozwiązania, które jednak zyskują na coraz większej popularności. Może tym samym zachęcę Was do odważniejszych wyborów, które nadadzą Waszej kuchni oryginalności? Kto wie 🙂
BLATY KOMPAKTOWE HPL
Jest to jedna z najnowszych propozycji na rynku, która z miesiąca na miesiąc staje się coraz bardziej popularna, więc nie mogłam jej tu pominąć. Zacznijmy od rozszyfrowania skrótu HPL, który wyjaśni nam, czym dokładnie są takie blaty. HPL to w języku angielskim high pressure laminate, czyli laminat produkowany pod wysokim ciśnieniem. Sposób produkcji (pod dużym naciskiem i w wysokiej temperaturze) nadaje blatom dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne (m.in. na uderzenia i zarysowania), na temperaturę, a także na wodę – blaty kompaktowe HPL są całkowicie wodoodporne. Laminaty kompaktowe HPL mają taki sam, jednolity kolorystycznie rdzeń oraz warstwę zewnętrzną, dzięki czemu można je obrabiać również „w głąb”, frezując, profilując i grawerując, bez wpływu na właściwości materiału. Dzięki temu kształt i forma blatu ograniczane są wyłącznie wyobraźnią Inwestora. Grubość takiego blatu również będzie zależeć tylko od Was, a zaczyna się już od zaledwie 10 mm, przy czym preferowana to 12,5 mm.
Zalety
Blaty kompaktowe HPL są całkowicie wodoodporne – nie chłoną wilgoci, a woda nie zmienia ich koloru, kształtu czy właściwości. Laminat HPL jest jednolity i nieporowaty w swojej strukturze, dzięki czemu nie sprzyja namnażaniu bakterii i jest łatwy do utrzymania w czystości – wystarczy wilgotna szmatka i delikatny środek czyszczący. Tak jak wyżej wspomniałam, są one również odporne na uszkodzenia mechaniczne, m.in. na obciążenie, uderzenia, powstawanie zarysowań, pęknięć i plam. Wykazują odporność również na działanie promieni słonecznych, dzięki czemu mogą być zastosowane także w nasłonecznionych miejscach. Ponadto, są łatwe w obróbce (można je ciąć i frezować jak elementy drewniane) i nie wymagają oklejania wąskich krawędzi, dzięki czemu pozwalają na zastosowanie zlewów podwieszanych. Blaty HPL są również samonośne, co oznacza, że nie potrzebują płyty bazowej. Stanowią też idealny materiał na panele ścienne, w związku z tym można zastosować je również pomiędzy szafkami w kuchni dla osiągnięcia spójnej aranżacji. Na koniec zostawiłam kolory i efekty – tu możecie przebierać do wybory… do koloru.
Wady
Warto zaznaczyć, że na takim blacie nie powinno się stawiać gorących garnków zdjętych z palnika, zalecane jest również krojenie na deskach i podkładkach, pomimo wysokiej odporności na zarysowania.
Przybliżony koszt: cena za blat kompaktowy HPL to ok. 500zł/m2
BLATY ZE SPIEKÓW KWARCOWYCH
Choć na rynku są już od jakiegoś czasu, to blaty ze spieków kwarcowych dopiero od niedawna zyskują na popularności – coraz więcej Inwestorów o nie pyta i decyduje się na użycie ich w swoich domach. Wcale mnie to nie dziwi, bo bardzo dobrze imitują kamień – na pierwszy rzut oka ciężko odróżnić spiek od oryginału. Zastanawiacie się zapewne, z czego są wykonane? Jest to mieszanina naturalnych materiałów, najczęściej piasku kwarcowego, skał granitowych, iłów łupkowych, a także pigmentów ceramicznych, które łączy się w procesie mielenia, następnie zostają poddane prasowaniu, a na koniec wypieka się je w piecach w temperaturze ponad 12000C.
Zalety
Blaty ze spieku kwarcowego cechują się bardzo dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne: nie pękają, bardzo ciężko je zarysować czy poplamić, są również odporne na działanie promieni UV. Na spieku nie rozwiną się grzyby, bakterie czy pleśń, są także łatwe do utrzymania w czystości – wystarczy szmatka i gorąca woda lub delikatny środek czyszczący. Co ważne, są one znacznie lżejsze od kamienia naturalnego (ok. 10 razy), dlatego szafki kuchenne nie muszą być dodatkowo wzmacniane, a co za tym idzie, ich montaż jest łatwiejszy. Występują one w dużych płytach (np. 100x300 cm), dzięki czemu można zastosować blat w jednym kawałku bez dodatkowych cięć, ich grubość zaczyna się od 3 mm, co pozwala na wiele możliwości aranżacyjnych – można ten sam materiał zastosować również na frontach meblowych. Kolejną zaletą jest bogata paleta kolorystyczna, a także oryginalne wzornictwo – spieki kwarcowe mogą imitować kamień naturalny, metal, drewno czy beton architektoniczny i… robią to bardzo dobrze.
Wady
Nie ma ich zbyt wiele, ale jedną jest niestety cena – choć są nieco tańsze niż kamień naturalny, to nadal pozostają droższe od wielu materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów. Do obróbki spieku konieczne jest użycie specjalistycznego sprzętu, więc nie obejdzie się bez doświadczonej ekipy.
Przybliżony koszt: cena zaczyna się od ok. 500 zł/m2 w zależności od rodzaju spieku i jego wykończenia.
BLAT KUCHENNY PEŁNI NIE TYLKO FUNKCJĘ PRAKTYCZNĄ, ALE RÓWNIEŻ ESTETYCZNĄ,
DLATEGO WARTO DOBRZE PRZEMYŚLEĆ JEGO WYBÓR
BLATY KOMPOZYTOWE
Kompozyt (znany również pod nazwami: Corian, Staron czy Kerrock) to materiał powstający z połączenia wodorotlenku glinu (pozyskiwanego ze zmielonej skały), spoiwa z żywicy akrylowej oraz z pigmentów. Wodorotlenek glinu odpowiada za twardość i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, a dzięki żywicy jest to materiał plastyczny i znacznie lżejszy niż kamień. Wyglądem może przypominać kamień naturalny, ale są również kompozyty jednobarwne w wielu kolorach do wyboru.
Zalety
Kompozyty są lekkie i plastyczne – można je formować w dowolne kształty (np. z zaokrąglonymi krawędziami), a blaty kompozytowe mogą być również wykonane w jednym kawałku z integralnym zlewem. Elementy kompozytowe można łączyć w taki sposób, że spoiny są praktycznie niewidoczne. Jest to materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne, powstawanie plam oraz na odbarwianie pod wpływem promieni UV. Kompozyt to tworzywo, które bardzo łatwo utrzymać w czystości – jest nienasiąkliwy i nie posiada porów, dlatego nie rozwijają się na nim bakterie, grzyby i pleśń, a czyścić go można ściereczką i wodą z dodatkiem delikatnego środka. Kompozyt absorbuje temperaturę z otoczenia, dlatego jest cieplejszy w dotyku niż kamień, a jeśli zostanie uszkodzony, łatwo go odnowić – wystarczy przeszlifować jego powierzchnię.
Wady
Po pierwsze – wysoka cena, które w zależności od rodzaju kompozytu, może być wyższa nawet od granitu. Choć blaty z kompozytów są dość odporne na zarysowania, to istnieje możliwość uszkodzenia ich nożem, dlatego przy krojeniu najlepiej używać desek lub podkładek. Kompozyt nie jest odporny na wysokie temperatury, dlatego nie wolno na nim postawić garnka zdjętego z palnika. Stosując kompozyt przy płytach gazowych i elektrycznych należy go podkleić taśmą termoizolacyjną, w innym przypadku, pod wpływem wysokiej temperatury (około 200°C) może pęknąć.
Przybliżony koszt: cena zaczyna się od ok. 900 zł/m2 w zależności od rodzaju materiału, a także od stopnia skomplikowania projektu (np. zaokrąglone krawędzie czy integralny zlew).
BLATY LAMINOWANE
Blaty laminowane to nic innego, jak płyta wiórowa lub MDF pokryta laminatem, który pełni funkcję dekoracyjno-ochronną. Warto zaznaczyć, że te nowoczesne powstają z twardych i wytrzymałych laminatów HPL. Już o nich dziś czytaliście przy blatach kompaktowych HPL, więc wiecie, że powstają podczas prasowania na gorąco pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu tworzą jednolitą, zwartą powierzchnię o dużej twardości. Takie blaty to idealne rozwiązanie dla osób, które szukają trwałego i estetycznego materiału w przystępnej cenie. Przy prawidłowym użytkowaniu mogą posłużyć długie lata.
Zalety
Laminat cechuje się podwyższoną odpornością na zarysowania, działanie wysokich temperatur, wody oraz promieni słonecznych, ale mimo wszystko zalecana jest ostrożność. Nie można na nim postawić gorącego garnka, wodę należy wycierać na bieżąco, a do krojenia używać desek lub podkładek. Blaty laminowane mają nieporowatą, gładką powierzchnię, która jest odporna na zabrudzenia powstawanie trwałych plam. Jest łatwy do utrzymania w czystości, nie wymaga impregnacji oraz konserwacji. Co więcej jest łatwy w obróbce i szybki w montażu, a mnogość kolorów i wzorów sprawia, że można go dopasować do wnętrza w każdej stylistyce.
Wady
Pomimo tego, że laminat jest wodoodporny, to płyta bazowa już nie i każde pionowe nacięcie, które ją odsłania musi zostać starannie zabezpieczone przy pomocy listwy czy sylikonu sanitarnego. W innym przypadku woda może przedostać się pod laminat, powodując rozwarstwienia lub „spuchnięcie” blatu. Blaty laminowane niestety nie mogą zostać poddane renowacji – co prawda, widoczność drobnych rysy można zmniejszyć woskiem do retuszu, ale poważniejsze uszkodzenia nie są do naprawy. W takim przypadku najczęściej trzeba blat wymienić.
Przybliżony koszt: cena zaczyna się od ok. 80 zł/m2
Powoli zbliżamy się ku końcowi, choć to jeszcze nie wszystkie rozwiązania, które mogłabym Wam zaproponować. Z tych mniej popularnych, jednak bardzo ciekawych, mamy stal, która sprawdzi się nie tylko w kuchniach restauracyjnych – jest ona odporna na wysoką temperaturę, wodę, zaplamienia i uderzenia, a jej jedyną wadą jest konieczność każdorazowego wycierania do sucha. Warto wspomnieć również o blatach szklanych ze szkła klejonego lub hartowanego, które charakteryzuje się wyjątkową trwałością i twardością, ale niestety również wysoką ceną. Jeśli interesują Was te dwa ostatnie lub inne rozwiązania, piszcie do mnie śmiało – jestem tu po to, by odpowiadać na Wasze pytania i rozwiewać wszelki wątpliwości 🙂 !
#blatkompaktowyhpl#blatzespiekowkwarcowych #blatkompozytowy #blatlaminowany
SPODOBAŁ CI SIĘ NASZ ARTYKUŁ?
Udostępnij go znajomym 🙂
Podobne artykuły:

Co na blat w kuchni cz.1?

Ściana w roli głównej cz1

Ściana w roli głównej cz2